Bloemen- of kruidenwaters in de aromatherapie - sentosa

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bloemen- of kruidenwaters in de aromatherapie

Therapie > Meer over Aromatherapie

Wat zijn hydrolaten

Hydrolaten zijn bloemen- of kruidenwaters.
Ze worden speciaal gedistilleerd van planten waaruit geen essentiële olie gewonnen kan worden, zoals korenbloemen en hamamelis, of het zijn residuen van het distillatieproces, het afvalcondensaat.
De in het plantenmateriaal aanwezige essentiële olie wordt meestal via waterdamp onttrokken.
Door verhitting van water ontstaat opstijgende waterdamp die de in het plantenmateriaal aanwezige druppeltjes essentiële olie opnemen.
Alleen in deze gasvormige (vluchtige) toestand kunnen water en de vluchtige olie zich verbinden en tot een volkomen eenheid versmelten.
In deze toestand vindt een energie-uitwisseling plaats.
De energie van de aromatische moleculen wordt overgedragen aan de waterdamp.
Door deze 'transpiratie' blijven er na de afkoelingsfase, waarbij de waterdamp condenseert, aromatische moleculen gebonden aan het destillatiewater.
Dit is herkenbaar aan de geur. De olie(achtige) component gaat drijven en kan dan net als room van melk worden afgescheiden.
De olieachtige vloeistof is de essentiële olie en het waterige deel is het hydrolaat.

Wat zijn de eigenschappen.
Hydrolaten mogen dan op het eerste gezicht afvalstoffen zijn, maar nader beschouwd vormen ze in water opgeloste complexmoleculaire therapeutica die heel gemakkelijk aanwendbaar zijn.
Water op zich is eigenlijk al een heel bijzondere stof.
Water, de oerstof van al het leven, kan zich in vele vormen manifesteren, zoals nevel, mist, stoom, regen, hagel, sneeuw en ijs.
Water is een machtige helper bij het reinigen van het lichaam en geest; water helpt bij het activeren van de eigen geneeskracht.
Water versterkt en draagt de kracht van medicamenten over. Leven ontstaat in water. Water lest dorst, dooft vuur en is voeding voor al wat groeit. Water is alomtegenwoordig.
Natuurlijk aromatisch water ofwel een hydrolaat bevat de levenskracht van de plant.
Zoals essentiële oliën hun geuren verspreiden door verdamping en wij ze door inhalatie tot ons nemen, zo kunnen hydrolaten worden ingenomen of direct op de huid worden gebruikt.
Ze verhogen het lichaamsbewustzijn.

Als je de hydrolaten een plaats in de natuurgeneeskunde zou willen geven, zou je ze tussen de Bachbloesems en essentiële oliën kunnen plaatsen.

  • Ze worden vaak in huidverzorgende zalven en cosmetica verwerkt.

  • Je kunt ze ook direct op het gelaat en lichaam aanbrengen door inwrijvingen, als lotion of te gebruiken in een kompres.

  • Wil je ze inwendig gebruiken, dan kun je 2x daags 2 of 3 eetlepels ervan innemen.

  • Ze zijn bijzonder geschikt voor babyverzorging, omdat ze geen irritatie aan de huid of slijmvliezen veroorzaken. 1 of 2 eetlepels in een babybad kunnen helpen bij ontstekingen, kolieken of eczeem.

  • Een onrustige baby van 5 maanden gaf moeilijkheden met drinken en het had slaapstoornissen. Driemaal daags 7 druppels lavendelhydrolaat inwendig en een badje met 2 eetlepels van dit zelfde bloemenwater vlak voor het slapen gaan gaven uitkomst.

  • Oranjebloesemhydrolaat 3x daags 10 druppels inwendig en 10 druppels op het hoofdkussen voor het slapen gaan kunnen helpen bij stress.

  • Hydrolaten zijn ook heel goed te verwerken in het eten of gebak.

  • Vervang in gebak of zoete gerechten het water eens door rozen- of oranjebloesem hydrolaat voor een extra geurige vruchtensalade of taart.

  • Een scheutje hydrolaat van pepermunt, salie of thijm verrijkt uw kopje (kruiden)thee.

  • Een kopje koffie wordt exotisch door toevoeging van een lepeltje rozenwater.


   
Jammer dat nog zo weinig mensen het bestaan van deze bijzondere en zo gemakkelijk te gebruiken bloemen- en kruidenwaters kennen.

Er bestaan ongeveer 125 hydrolaten.
In Nederland zijn een kleine  in de handel, te weten:

Kruidceder
Den
Hamamelis
Hyssop
Johanneskruid
Roomse kamille
Korenbloem
Lavendel
Lindebloesem
Oranjebloesem
Pepermunt
Roos
Rozemarijn
Salie en Tijm.

Ze zijn alle van biologische kwaliteit en gecontroleerd door de Franse organisatie 'Nature et progres'.
Deze zijn allen in onze webshop verkrijgbaar.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu